Telnet چیست ؟
یک Syntax ویژه از پروتکل جهانی و انحصاری URL است که بر روی پورت ۲۳ راه اندازی می شود ولی بر این دلیل نیست که نتوانیم بر روی پورتهای دیگر Telnet را استفاده نمائیم .
تقریباً شماتیک کلی یک URL به صورت زیر است :
دستور کلی استفاده از Telnet به صورت زیر است :
تعریف عامیانه Telnet که کاربرد ان را بیان می کند عبارت است از اینکه دو کامپیوتر به طور مثال از طریق Telnet صحبت می کنند .
تعریف دقیق و علمی Telnet عبارت است از اجرای جلسات کاری تاثیر گذار بر هم که همانند بیشتر پروتکلها یک سیستم سرویس گیرنده و یک سیستم سرویس دهنده دارد
در شکل زیر سناریوی کارکرد یک جلسه کاری Telnet را مشاهده می نمائید و همانطور که در شکل مشاهده می کنید این یک پروتکل خارج از لایه اول OSI است و نیاز بنیادی به سخت افزار خاصی ندارد و همچنین اصول فرمانی آن به نرم افزار یا یک سیستم عامل خاص هم محدود نمی شود .
همانطور که مشاهده می کنید این یک ارتباط تاثیر گذار دو طرفه است از طرفی دیگر این یک پروتکل بسیار منعطف و باز می باشد که برای طیف وسیعی از کاربردها بر روی شبکه و بر روی بسیاری از سخت افزارها قابل استفاده است .
بر طبق شکل زیر یکی از پر کاربردترین استفاده های پروتکل Telnet این است که کاربری از طریق کیبورد و با استفاده از سطر فرمان بر روی یک کامپیوتر خارجی و یا سرور Login کند .
یکی از پر استفاده ترین دستورات بر روی سیستم های NIX * همین Telnet است که به صورت سطر فرمان استفاده می شود ، شکل استفاده بسیار ساده است :
telnet hostname
hostname نام کامپیوتری است که قصد اتصال به آن را دارید و یا می توانید شماره IP آن را به منظور اتصال باشد .
در یک جلسه کاری Telnet وقتی شما دستوری را اجرا می کنید ، آن دستور بر روی سیستم هدف اجرا می شود و همچنین Telnet فرمان های خاصی را نیز فراهم می نماید که مهمترین آنها :
خوب همان طور که قبلاً گفتم Telnet بر روی پورت ۲۳ راه اندازی می شود که از دسته اول پورتهای شناخته شده است ولی شما میتوانید به هر پورت سیستم هدف Telnet نمائید .
هدف از انجام این کار میتواند به چند علت باشد اولین چیز ممکن است زنده یا مرده بودن یک پورت را نشان دهد یعنی در صورت برگشت هر نوع اطلاعاتی از پورت مربوطه نشان از زنده بودن پورت است و در غیر اینصورت پورت بسته است و اگر در صورت Telnet به یک blank screen برخورد نمودید بدانید آن ارتباط دیگر زنده نیست و بایستی یک پورت دیگر را Telnet نمائید .
در بعضی از مواقع عدم ارتباط با پورت مربوطه دلیل بر بسته بودن پورت فوق نیست و ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد :
– فیلتر شدن پروتکل Telnet توسط روترهای شبکه
– بسته شدن پروتکل Telnet توسط فایروال داخلی سیستم
– Block شدن پورت مربوطه